Covid-19

Wat is Covid-19?

Het Sars-CoV-2 virus dat momenteel heerst valt onder een grote groep virussen die samen benoemd worden als Coronavirussen. Een virus is eigenlijk een klein stukje genetisch materiaal, dat is bedekt met een dun laagje proteïnen (eiwitomhulsel). Een virus kan zichzelf niet voortplanten, ze hebben gastcellen nodig om te kunnen blijven bestaan. Een virus kan pas actief worden als ze een levend organisme binnen dringen, bijv. de longen.

Het afweersysteem (immuunsysteem) heeft als functie het beschermen van het lichaam tegen vreemde, schadelijke stoffen Bijv. virussen, bacteriën of schimmels. Wanneer een immuunrespons plaatsvindt reageert het lichaam met het aanmaken van antilichamen. Wanneer een virus een cel binnen dringt ontregelt het immuunsysteem en kan het niet goed meer zijn werk doen.

Het eerste afweer systeem van schadelijke  stoffen zijn mechanische lichamelijke barrières . Deze mechanische barrières in het menselijk lichaam zijn: de huid, slijmvliezen welke de luchtwegen aan de binnenkant bekleden, het spijsverteringskanaal. De slijmvliezen van de longen worden gebruikt door het SARS-CoV-2 virus als primaire ingang om het lichaam binnen te treden.

De meeste klachten die voorkomen zijn een droge hoest, koorts, hoofdpijn, benauwdheid, concentratieproblemen, geheugenverlies en vermoeidheid. Minder vaak voorkomende symptomen zijn keelpijn, een verstopte neus, diarree, conjunctivitis, smaak en –of reukverlies, pijn, huiduitslag.

Inmiddels is het bekend  dat het virus patiënten maanden na de infectie nog in zijn greep kan houden met restverschijnselen die het hele lichaam, kunnen treffen. We noemen dit “post-covidsyndroom”.